Bahan asas Truffle
8 aun semi-sweet atau bittersweet chocolate (yg berkualiti, 62% koko atau lebih),di cincang dalam kepingan kecil.
1/2 cawan krim
1 sudu teh perasa vanilla
Campurkan krim,coklat dan perasa vanilla,gunakan kaedah double boiler,iaitu krim dan coklat didalam satu bekas,dan lagi satu bekas berisi air yg diletakkan diatas api.
Apabila campuran coklat cair,alihkan dari double boiler,dan pindahkan ke bowl lain,biarkan sejuk.Setelah sejuk,simpan didalam peti sejuk selama 2 hingga 3 jam.
Cara yang baik untuk roll truffle,dengan menggunakan kedua belah tangan.Cuci tangan dengan air sejuk,sebab suhu tapak tangan yang panas akan mencairkan coklat.
Jadi truffle ni adalah coklat yang dicairkan dengan krim,pastu biarkan keras selama beberapa jam di peti sejuk,buatkan bentuk bebola kecil dan golek-golekanya di atas topping pilihan,yang popular ia serbuk koko.
S E L A M A T B E R TRUFFLE




cokelat cip tuh nampak lazat weyh..
ReplyDeletenti akan try :)
p/s tq sudi dtg singgah
wah...cedapnya...nak sikit boleh?
ReplyDeleteheee...
oya..maceh dah singgah blog acik...
^^
Kalau coklat, makan banyak manapun tak cukup
ReplyDeleteThats very creative and simply looks tempting but I am not a choc person, just once a while for me.
ReplyDeletenampak macam senang sikit nak buat, nanti akak cuba
ReplyDeletei love ceklet..nak..! hehehe
ReplyDeletezuan bukan penggemar cokelat, tp bila tgk cokelat tuffle ni, wow sedap :D
ReplyDeletemcm senang je.. n look so delicious.. kena try ni
ReplyDeletejom makan Chocolate Trufflesambil layan movie Ghost Protocol.lagi best dari buat Chocolate Truffle. ;)
ReplyDeletemacam best..yatt suka coklat
ReplyDelete