dearest & nearest yang sedang singgah
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Monday 5 December 2011

Macaron...yum yummy,jom sama2 buat sampai jadi...


Nak tau apa tu Macaron yg cam photo kat atas tu?tapi ramai yg dah taukan...baca kat bawah ni,tapi dalam Bahasa Inggeris...sebagai rujukan...
  A macaron (French pronunciation: [makaˈʁɔ̃])[1][2] is a sweet confectionery made with egg whites, icing sugar, granulated sugar, almond powder or ground almond, and food coloring. The macaron is commonly filled with buttercream or jam filling sandwiched between two cookies. Its name is derived from an Italian word "maccarone" or "maccherone". This word is itself derived from ammaccare, meaning crush or beat, used here in reference to the almond paste which is the principal ingredient.[3] It is meringue-based: made from a mixture of egg whites, almond flour.


Jom kita mulakan...

Mula mula resepinya
  7-3/8 oz. (1-3/4 cups plus 2 Tbs.)  gula confectioners/halus
4-3/8 oz. (1-1/4 cups plus 2 Tbs.) almond flour
4 large putih telur,suhu bilik
1/4 cup gula kasar


Cara-caranya:

 Susun 3 bekas/tray  pembakar (kalau ada yg tidak melekat lagi bagus atau non stick),dengan kertas tak melekat (kat kedai barangan kek ada kertas ni, org putih panggil parchment sheet.
  Ayak gula confectioners dan tepung almond (dgn menggunakan ayak berlubang size sederhana (omputih nyer panggil-medium-mesh sieve) ke dalam bowl yg besar dan letak ketepi.
 Pukul atau whip putih telur dgn menggunakan mesin pemukul atau hand mixer,dengan kelajuan sederhana sehingga putih telur naik atau foamy lebih kurang 1 atau 2 minit.Tambah 1 tbsp gula dan sambung menge-whip atau memukul selama 30 atau 40 saat.
  Sambung 3 kali dgn baki gula tadi,setelah semua gula tadi di masukkan,sambung menge-whip atau memukul putih telur tadi sehingga bertukar glossy dan stiff.
Tips-penting ni:Gunakan penimbang utk gula confectioners’ dan tepung almond-ia lebih tepat dari menggunakan cawan penyukat.
 Telur pada suhu bilik akan memudahkan anda menge-whipnya,tapi memisahkan telur kuning dan putih lebih mudah pada suhu sejuk.

Me-maip (pipe) Cookies

 Dengan menggunakan piping bag bernozzle atau bermuncungkan saiz a 1/2- to 3/4-inch bulat,paipkan adunan ke atas baking tray dalam bentuk bulat 1 inci,dan ¼ ke ½ inci tebal dan 1 ½ inci jarak antara satu sama lain.Bila anda me-mipe adunan cookie tadi,cepat-cepat  anda tarik atau alihkan atau flick hujungnya apabila anda selesai,sebab tak mau ada seperti hujung yg tinggi pada setiap cookie.
  Hentakan tray beberapa kali (jgn terlalu kuat ) untuk me-level-kan cookie tadi dan memecahkan jika terdapatnya  air bubble.
  Rehatkan meringue/cookie sehingga ia seperti tidak melekit,20 hingga 30 minit.
Sediakan rak atas dan dan tiga dari bawah oven (tapi bergantung pada jenis oven anda),panaskan oven ke 325 darjah F.
 Tips:Gunakan baking tray yg rata dan kertas parchment yang baru atau tray tidak melekat untuk memastikan yang cookies akan dibakar atau bake dalam bentuk bulat yg cantik.Cuba periksa permukaan cookie/meringues selepas ia direhatkan selama 20 hingga 30 minit.Permukaanya mestilah kering sedikit dan tidak melekit,untuk memastikan yang setiap cookie akan rangup  dan mempunyai permukaan yg licin bila di bakar di dalam oven.Jika permukaan masih melekit,rehatkan lagi selama beberapa minit sebelum dimasukan didalam oven.
Membakar Cookie 





  Masukan 2 tray cookie kedalam oven dan turunkan suhu dengan ke 300 darjah F (tray ke tiga biarkan dalam keadaan suhu bilik).Bakar,dan alihkan kedudukan tray setiap 8 minit,sehingga kuning keemasan,dalam jangka masa 15 hingga 20 minit.Sejukan baking tray diatas rak.
  Sementara itu,kembalikan suhu oven ke 325 darjah F,dan bakar tray ke 3 seperti 2 tray yang pertama.
  Keluarkan cookie atau meringue yg telah dibakar tadi dan pasangkan mengikut saiz.
Tip:Alih alihkan tray anda semasa separuh masa proses pembakaran untuk mendapatkan warna kekuningan emas yang sama.(kalau versi coklat atau yg berwarna,tak nampak la kekuningan emas tu)
Dalam photo ni versi coklat.
MengInti Cookies
  Dengan menggunakan piping bag yang sama muncung digunakan untuk memaip (pipe) cookies,paipkan 1 atau 1 ½ sudu teh inti (filling) ke sebelah cookie.Paipkan juga inti di satu lagi cookie,dan lekapkan.


       Tip:Biarkan ada ruang di sekeliling cookie bila kita memaip (piping) inti (filling) di tengah tengah cookie,jadi bila kita melekapkan cookie yang lagi satu,intinya (filling) akan mengisi ruang yang kosong itu.


 Resepi Inti/Filling Coklat
3/4 cup heavy cream (kat Tesco atau pasaraya besar ada,jenama President atau Elle & Vire)
6 oz. bittersweet atau semisweet chocolate,di potong potong halus, atau chocolate chips 
 Cara-caranya
  Dalam pan yang kecil,panaskan krim secara api sederhana,kacau beberapa kali,sehingga buih buih kecil kelihatan,tapi tak mendidih,lebih kurang 4 minit.Alihkan dari api,masukan coklat,dan biarkan selama 30 saat.Perlahan lahan kacau adunan sehingga coklat cair sepenuhnya dan rata.Biarkan sejuk hingga ke suhu bilik sebelum dipaipkan ke cookies.

Tip:Inti coklat atau ganache boleh dibuat seminggu awal.Simpan didalam bekas kedap udara dan simpan di dalam peti sejuk,keluarkan dalam keadaan suhu bilik sebelum digunakan.
 
Selamat berMacaron...
 

 

 

 

 

 


 

7 comments:

محمد رازيق said...

huhu.. bestnyer :)

Alya Haduri said...

wah, saya tak penah mkn macaron :( sedapnyaaa.

RHI said...

oooo...macam tu je caranya...kena cuba ni, tentu sedapkan, akak pun belum pernah makan...

Dart Hyda Osman said...

Saya tak pernah makan..katanya manis giler..tak tau la..

Unknown said...

sedaapnya macaroon, nak cuba buat juga;)

nazreen said...

dulu ingatkan macaron ni burger..haha..:D
tak pernah pon makan lagi :(

kak gojes said...

camana nak kurangkan manisnya ni?

Post a Comment